Міжнародне юридическое бюро VERDYS Law (Український офіс)

Право для здоров’я та краси!

Оприлюднено нові Ліцензійні умови з медпрактики

14 квітня 2016 у 22:26 3383 0

14 квітня 2016 року на Урядовому порталі було розміщено текст постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики" від 02 березня 2016 року № 285 (далі - Ліцензійні умови). Розробка, узгодження та затвердження цього нормативного акта зайняли досить багато часу (близько року), незважаючи на задекларовану колишнім урядом першочерговість реформ у системі охорони здоров'я.

Слід зазначити, що на офіційному сайті МОЗ за цей час було представлено декілька проектів постанови КМУ про затвердження Ліцензійних умов і до дня її офіційного опублікування ніхто не був упевнений, яким буде остаточний варіант. В цей раз МОЗ України не був остаточною інстанцією, яка стверджувала Ліцензійні умови, так як документ затверджувався постановою КМУ.

Що можна сказати про нові Ліцензійні умови? Загалом, нормативний акт значно спростив цей вид господарської діяльності. З Ліцензійних умов виключено більшість суперечливих положень, які були у попередній редакції документа і створювали масу проблем для ліцензіатів та заявників на всіх етапах ліцензування. Багато формулювань стали більш компромісними, з'явилися альтернативи. Особливо спрощені Відомості про стан матеріально-технічній базі та наявності персоналу (Додаток 2). Канули в Лету списки нормативних актів і статистичних форм, які раніше подавалися відповідно до вимог попередній редакції Ліцензійних умов.

Багато спрощень щодо кадрових питань та вимог до персоналу. Тепер трудові відносини (шляхом укладення трудового договору) з медичним персоналом при первинному отриманні ліцензії можна оформляти протягом місяця (п. п. 33).

Деякі експерти відзначили, що окремі "покращені" положення нових Ліцензійних умов носять явно сумнівний характер. Тепер в Україні, напевно, одній з перших держав Європи, медична практика, яка належить до видів діяльності з високим ступенем ризику, може здійснюватися фізичним особам-підприємцям, які навіть не мають медичної освіти. Причому розробники документи ставлять таке сумнівне "покращення" собі в заслугу, вказуючи, що це дозволить залучити додаткові інвестиції в непрестижні регіони. Однак яким чином буде здійснюватися контроль таких підприємців і де ці "непрестижні регіони" не зрозуміло.

Здивувало, що в остаточну версію Ліцензійних умов потрапила вимога про обов'язкове зберіганні протягом терміну дії ліцензії (прим. безстроково) платіжного документа, що підтверджує внесення оплати за видачу ліцензії. В чому важливість зберігання такого документа не зрозуміло.

В остаточному тексті Ліцензійних умов ми знайшли і кілька пропозицій юристів Центру медичного та репродуктивного права, які на першому етапі активно працювали в Робочій групі МОЗ України з розробки цього нормативного акту. Однією з таких пропозицій є можливість розміщення інформації про ліцензіата не тільки на вивісці (прим. яку необхідно реєструвати), але й на інформаційній табличці.

Текст Постанови КМУ та коментар до нових Ліцензійних умов можна знайти на сайті Центру медичного та репродуктиного права.