Міжнародне юридическое бюро VERDYS Law (Український офіс)

Право для здоров’я та краси!

Нові Ліцензійні умови діяльності банків пуповинної крові

23 квітня 2016 у 13:31 4776 0

22 квітня 2016 року в Україні набули чинності нові Ліцензійні умови провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини.

За повідомленням УНІАН нові Ліцензійні умови визначені ухваленою Кабінетом Міністрів України постановою «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим Міністерством охорони здоров’я» від 02 березня 2016 р. №286, а токож у діють у відповідності до положень іншої постанови КМУ «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» від 02.03.2016 р. №285.

Постанова КМУ №286 значно спрощує вимоги до провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, а саме: було вилучено норму щодо проведення лабораторних досліджень лише одним суб’єктом, який отримав ліцензію на банк пуповинної крові; запропоновано надання можливості залучати на зазначені дослідження третіх осіб, які мають в своїй структурі такі лабораторії; вилучено норму, яка передбачала мінімальну площу (500 кв.м.) для провадження господарської діяльності банків пуповинної крові.

Ця постанова, на думку учасників ринку, які активно долучилися до розробки проекту, нарешті створить конкуренцію на ринку клітинної терапії, що буде стимулювати розвиток галузі. На сьогодні в Україні лише шість ліцензій на таку діяльність. За попередніми нормами отримати ліцензію на такий вид діяльності було практично неможливо. Нова постанова нарешті створить конкуренцію на ринку клітинної терапії, що буде стимулювати розвиток галузі, і більше того, ціни на послуги стануть більш доступними для споживачів.

Джерело: УНІАН